Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chleba s psyliem

(od paní Lenky Školové; dole na stránce je odkaz na soubor ve wordu k uložení či vytištění)
 

Suroviny:

  • 450 g Schär Mix B
  • 500 – 550 ml vody (je to vč. vody, do které se máčí psylium)
  • 50 g pohankové mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • lžička (větší) psylia
  • lžíce cukru
  • 12 g soli (2 lžičky)
  • lžíce oleje
  • lžička kmínu


Postup:

Nechat nabobtnat psylium ve 400 ml vody několik hodin, sem tam promíchat. Do 1 dcl teplé vody dát droždí a cukr a nechat vzejít kvásek, dokud nemá nahoře čepičku a bublá 5 – 10 min. Pak už jen umíchat všechno dohromady, překrýt igelitem, folií (nesmí se těsta dotýkat) poklop od mikrovlnky a nechat 40 min. kynout v teple (trouba na 40 oC). Stačí nechat to kynout v míse, ve které je to zadělávané.

Po vykynutí vyklopit na dobře pomoučený stůl, popřekládat – těsto rukama nebo stěrkou přeložit od okraje ke středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, lehce zakulatit, dát do vysypané ošatky nebo vyložené pečicím papírem a opět nechat kynout v teple cca 30 min. (opět pod folií, igelitkou...). Nemusí kynout nutně v ošatce, je to jen aby se těsto nerozteklo do stran, takže stačí miska vyložená peč. papírem, cedník, prostě něco.

Rozpálit troubu na max s plechem, na kterém budeme péct, přesunout chleba (bez ošatky jen s papírem), dolů do trouby stříknout 2 dcl vody (nejlépe horké), po 10 min. vyvětrat páru, stáhnout trochu teplotu a dopéct. U mě se teploty pohybují max = 230 a pak to stáhnu na 200 a počkám, dokud nebude kůrka hnědá. Upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek, a ten musí "zvonit" = zní to dutě :)

Video jak to plácám já je tady: http://ulozto.cz/xrqeBorQ/peceni-chleba-chleba-s-psyliem-mp4

 

tiskarna1.png  
  RECEPT K ULOŽENÍ NEBO VYTIŠTĚNÍ (ve wordu)