Mřížkový koláč
Výměnných jednotek celkem: 24 (na 24 porcí)
Výměnných jednotek na 1 porci : 1 (na 24 porcí) nebo 2 (na 12 porcí)
|
Suroviny: |
|
| 170 g hrubé mouky | 11,5 VJ |
| 60 g Diachromu (5 polévkových lžic) | 0 VJ |
| 100 g mletých mandlí | 1,25 VJ |
| 2 polévkové lžíce Solamylu | 2 VJ |
| 1 lžička mleté skořice | 0 VJ |
| na špičku nože mletý hřebíček | 0 VJ |
| 125 g Hery | 0 VJ |
| trochu citronové kůry | 0 VJ |
| 1 lžičku citronové šťávy | 0 VJ |
| 3 žloutky | 0 VJ |
| 1 vejce | 0 VJ |
| dia marmeláda (např. Schwartau Diat-Genus 44 g sacharidů na 100 g výrobku, 225 g celkem) | 8,5 VJ |
|
Celkem
|
23,25 VJ |
| CELKEM (zaokrouhleně) | 24 VJ |
| Poznámka: Koláč se dá nakrájet na 4 podélné pruhy a ty pak na 6 obdélníčků, v takovém případě bude jedna porce asi 1 VJ. Jinak energeticky hodnotné porce získáme u kulatého koláče překrojením na čtvrtiny a každé pak na tři díly, taková porce bude představovat 2 VJ. | |
| Pozor: Při použití jiného než uvedeného druhu dia marmelády se celkový počet výměnných jednotek může lišit a je třeba provést opravu tohoto údaje!!!!! | |
| Poznámka 2: Nakrájený koláč lze zabalený po jednotlivých porcích uchovat také po nějakou dobu v mrazničce, je vždy po ruce. | |
|
Čas přípravy: přibližně 1,5 hodiny |
|
| Postup: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v křehké těsto, které necháme v chladu uležet asi půl hodiny. 2/3 těsta rozválíme, vložíme buď do vymazané dortové formy nebo pekáčku a vytvarujeme asi 2 cm vysoké okraje. Potřeme dia marmeládou, ze zbylého těsta vyválíme válečky o průměru 1 cm a utvoříme z nich na koláči mřížku. Pečeme ve vyhřáté troubě. |
