Tvarohové domácí buchty
Výměnných jednotek celkem: 50,1 (na 32 porcí)
Výměnných jednotek na 1 porci: 1,55
|
Suroviny: |
|
| 600 g polohrubé mouky | 40 VJ |
| 3 dl mléka | 1,2 VJ |
| 3 žloutky | 0 VJ |
| 1 vejce | 0 VJ |
| 50 g moučkového cukru nebo fruktozy | 4,2 VJ |
| 120 g rozpuštěného másla nebo rostlinného tuku | 0 VJ |
| kůra z půl citronu | 0 VJ |
| sůl | 0 VJ |
| Kvásek: | |
| 0,75 dl mléka | 0,3 VJ |
| 20 g moučkového cukru nebo fruktózy | 1,7 VJ |
| 30 g droždí | |
| 40 g polohrubé mouky | 2,7 VJ |
| Tvarohová náplň: | |
| 300 g tvarohu | 0 VJ |
| 75 až 100 g Diachromu | 0 VJ |
| 1 žloutek | 0 VJ |
| 3 lžíce mléka nebo smetany | 0 VJ (zanedbatelné množství) |
| 1 bílek | 0 VJ |
| CELKEM | 50,1 VJ |
| Poznámka: Pokud se vám podaří z uvedeného množství vytvořit 32 buchet (těsto rozdělit na čtvrtiny a z každého kousku 8 buchet), pak na jednu buchtu vychází necelá 1,5 VJ. | |
| Poznámka 2: Místo másla nebo tuku se výborně osvědčil i rostlinný olej. | |
|
Čas přípravy: přibližně 2,5 hodiny i s dobou potřebnou pro kynutí |
|
| Postup: Z mléka, cukru (fruktózy), droždí a mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout. Do prosáté mouky přidáme vykynutý kvásek, v mléce rozmíchané žloutky a celé vejce, přidáme cukr, vlažné máslo nebo tuk, strouhanou citronovou kůru a trochu soli, vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě nakynout. Na pomoučeném vále těsto rozválíme, nakrájíme na obdélníky (32), které potřeme tvarohovou náplní a uděláme buchtičky. Buchty naskládáme do dobře vymazaného pekáče, boky potřeme rozpuštěným máslem (nebo olejem), aby se neslepily, necháme ještě vykynout a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečené a vychladlé buchty můžeme posypat Diachromem. Tvarohová náplň: Tvaroh prolisujeme, přimícháme Diachrom, žloutek, smetanu a tuhý sníh ušlehaný z jednoho bílku. |
|
