Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víkendový pobyt 2023

Pojem DM1 se do našeho života vkradl letos 16. března, když byl náš syn Matěj (v té době 14 měsíců) hospitalizován na dětské klinice FN Olomouc. Samozřejmě jsme neměli ani ponětí, co vše toto autoimunitní onemocnění obnáší. Čím více informací jsme si zjistili, tím více jsme propadali zoufalství, jak bude pokračovat budoucí život – jeho i náš. Klasické otázky – proč my, proč naše dítě, co jsme mohli udělat jinak, nebo jak jsme tomu mohli předejít – asi nemusím žádnému DIA rodiči vysvětlovat.

Už v nemocnici jsme se díky výborné edukaci tamních DIA sestřiček naučili základy péče o glykemii a jak co možná nejlépe pečovat po této stránce o našeho syna.

Dostali jsme zde také kontakt na spolek diabetiků 1. typu INZULÍNEK, se kterým lékaři a sestry ze zmiňované FNOL už dlouhou dobu spolupracují. Tento spolek pořádal ve dnech 15.-17. 9. 2023 edukační pobyt pro rodiny s diabetickými dětmi, kterého jsme se ze zajímavosti zúčastnili. A musím říct, že jsme nadšeni. Je to úžasná komunita úžasných lidí, kteří jsou neustále dobře naladěni, s úsměvem na rtech a kteří nás mezi sebe přijali s otevřenou náručí. Díky nim jsme si uvědomili, že život nekončí. Že i s touto nemocí, když je správně kompenzována, lze sportovat, cestovat, bavit se, zkrátka žít plnohodnotný život. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací a neocenitelných osobních zkušeností jak od teenagerů nebo jejich rodičů, tak i od těch, co jsou již dávno dospělí, ale onemocněli v dětském věku. Také strávit čas s Matýskovou ošetřující paní doktorkou MUDr. Darinou Aleksijević a sestřičkou Martinou Fidermákovou jinde než v ordinaci bylo opravdu moc milé a příjemné.

Celý víkend se nesl v přátelském duchu, dokonce bych řekla, že v rodinném. Program byl opravdu pestrý a před holkami Ali a Alčou klobouk dolů a poděkování za celou jeho organizaci. Opékali jsme špekáčky, šli na společnou procházku nádhernou přírodou, proběhla talentová soutěž, tombola, přednáška na téma Psychika u dia dětí od Mgr. Karolíny Hniličkové z Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice Olomouc, a velice přínosné bylo také večerní posezení, kde jsme si povídali, sbírali nové informace od zkušenějších a snad taky navazovali nová přátelství…

Tento edukační víkend nám toho opravdu hodně dal. Doslova nám vlil novou krev do žil a my rozhodně uděláme vše, co bude v našich silách, aby Matěj mohl žít šťastný a spokojený život.

Děkujeme Inzulínku a moc se těšíme na další společnou akci, protože když se někde cítíte dobře, rádi se tam vracíte.smiley

Vendula Zavadilová


Drobné doplnění od Ali a Alči - Letos jsme na Bílé měli první ročník soutěže "Inzulínek má talent". Překvapili všichni, protože nikdo nevěděl, že jsme něco takového připravily a na přípravu měli zúčastnění pouze jedno dopoledne. Nejvíc potěšily velké děti. Vymyslely básničku a zde je:

Rališka Bílá
Přijedeme na Rališku
těšíme se na Páju
Ali, Alča, Luky, Marťa,
ale taky na Ráďu.
Kolektiv je legendární
Mates nás vždy rozesměje
Každý rok jsme nedočkaví
až se zase sejdeme.
Byť je to jen na dvě noci
vzpomínky jsou na život.
Chceme si to tady užít
a žijeme naplno.
V autobuse probíráme,
co jsme za rok zažili.
Parta dobrá jako kdyby
včera jsme se viděli.
Těšíme se na Rališku,
každý den po celý rok.
Z Rališky se stala Bílá
máme to i na tričku.
Zábavy, té je tu nazbyt
vždy se hodně nasmějeme
na procházky se nám nechce,
ale stejně půjdeme.
Na lidi co nepřijeli,
myslíme vždy s úsměvem
doufáme, že příště přijdou
pak to zase rozjedem.
Maškarní je vždy nejlepší
na trička se těšíme.
Tento rok to sice není,
ale my si poradíme.
Cesta zpátky už je horší,
víkend rychle uběhne,
mysleme na stránku lepší
za rok dáme REPETE ...

 

Náhledy fotografií ze složky Víkendový pobyt 2023