Bezlepkové recepty 2
Bezlepková veka (i rohlíky)
- 500 g vody
- 6 g oleje
- malá zarovnaná lžička soli
- 500 g mouky Schar B
- 5 g sušeného droždí
- na obměnu můžeme přidat velkou zarovnanou lžíci nějakých semínek
Pekárna, mám německou, program Schnell-Vollkorn - rychlý, celozrnný, trvá se vším všudy 2 hodiny a 8 min.
MOUKA SCHÄR B. Na té mouce je recept na tu veku, je to fakt 900 g veky za 50 Kč, což je fakt super cena... Používám jenom sušené droždí a tam se má dát 10 g. Veka krásně nakynula, ale byly v ní takové bubliny, že jsem měla díru přes půl krajíčku, takže už dávám jenom 5 g. Nakyne úplně stejně a má pak tak krásnou strukturu, jaká byla na fotce. Kupuju droždí s vlaštovkou, toho je 10 g, váha mi to neodváží, takže si to vždycky rozsypu do 2 štamprlí a vím, že když je v každé stejně, tak je to 5 g. Taky se tam má dát 6 g oleje, což mi taky nezváží, takže správná dávka je 1/3 štamprle (ještě že existují ty štamprle). Ta veka je měkoučká a nadýchaná, mám el. kráječ a na tom se to dobře krájí, nožem by to asi nešlo, ale rohlíky nožem jdou... A řízky obaluju taky v tom a pak v kukuřičných lupínkách. Koupím 5 pytlíků, půjčím si od tchánů robota a rozmixuju to tam. Super strouhanka, nikdo už jiné řízky nechce, nevím, jestli to tak zalepí ta mouka nebo ta blp strouhanka, ale nepustí to šťávu, takže i kuřecí prsíčka jsou šťavnaťoučká.
Muffiny
- 4 žloutky
- 10 dkg oleje
- 10 dkg vody
- 25 dkg mouky Schar B
- 1 prášek do pečiva
- 20 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- sníh ze 4 bílků
Vše kromě bílků ušleháme, pak jemně vmícháme sníh, plníme do košíčků do poloviny, pečeme na 150 - 180 °C, podle toho, jak komu peče trouba, do zlatova.
Kynuté těsto na koláče, koláčky i pizzu
- 500 g mouky Schar B
- špetka soli
- 1 vejce + 1 žloutek
- 1 dcl oleje
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- 200 ml mléka (v případě potřeby trošku přidat - těsto vypadá jako klasické kynuté)
- 100 g cukru
- 1 balení sušeného droždí - 10 nebo 7g, to je jedno, nebo 1 kostka čerstvého
Vymícháme těsto, necháme v teple nakynout a pak vytváříme, co potřebujeme!
Knedlík s burisony
- 10 dkg kukuřičné mouky
- 25 dkg bezlepkové mouky Jizerka
- 350 ml mléka
- 1 vejce
- sůl
- 3 hrsti burisonů
- 1 prášek do pečiva Dr. Oetker
4 hrnky vymažeme silně sádlem (ne olejem). Vypracovaným těstem naplníme hrnky do poloviny. Vložíme je do kastrolu s teplou vodou, aby sahala do 3/4 hrnků a vaříme pod pokličkou 25 minut od začátku varu.