Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ke stažení

Přihláška ke členství

Stanovy

Potvrzení pro letištní personál

Tabulky orientačních výpočtů poměru sacharidy/inzulín a citlivosti na inzulín

 

S laskavým svolením ostravského spolku CENTRUM PRO DÍTĚ S DIABETEM zveřejňujeme odkazy na jejich letáky určené pro učitele mateřských a základních škol, kteří učí nebo budou učit Vaše diabetické děti:

Leták pro učitele MŠ

Leták pro učitele ZŠ

Leták pro kuchařky
 

*****************************************************************

logodetskadiabetologie.png

 

 

 

 

Diabetes a škola

Stále častěji se setkáváme se situací, kdy je dětem s diabetem 1. typu odmítán přístup ke vzdělání. Příčinou aktuálního neuspokojivého stavu je nedostatečná právní úprava, která by řešila podávání nutné medikace ve školách.

V rámci České pediatrické společnosti ČLS JEP se nám podařilo iniciovat vytvoření Pracovní skupiny pro péči o chronicky nemocné děti ve školách. Členy této neformální pracovní skupiny jsou lékaři, učitelé, právníci, psychologové, speciální pedagogové a zástupci pacientských organizací (seznam členů najdete zde).

Jako první krok jsme připravili základní informace o problematice diabetu 1. typu ve školách určené pedagogům a vzor smlouvy mezi školou a rodiči dětí vyžadující zvláštní péči z důvodu diabetu 1. typu. Tato smlouva a její Příloha 2 dává do souladu požadavky  školy i rodičů tak, aby péče o dítě s diabetem 1. typu zejména na prvním stupni dostala jasná pravidla. Tyto dokumenty naleznete v příloze tohoto článku, lze je využít zejména v situaci, kdy by nebyla možná zřejmá dohoda o vedení péče o dítě s diabetem.

V rámci této pracovní skupiny jednáme s ministerstvy zdravotnictví a školství o systémovém řešení tohoto právně neuspokojivého stavu. Poslední stanovisko MŠMT k této problematice lze najít zde.

Diabetes 1. typu - Informace pro školu

Příloha č. 2 - Plán péče o dítě ve škole

Průvodní dopis ke smlouvě

Návrh smlouvy škola rodiče

 

Zdroj: https://www.detskydiabetes.cz/aktuality/2020-08-diabetes-a-skola-stanovisko-msmt