Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční cena SRPDD pro MUDr. Jitřenku Venháčovou

Dne 25. 8. 2021 se nám konečně podařilo domluvit setkání s naší úžasnou MUDr. Jitřenkou Venháčovou, aby jí paní Zdeňka Staňková, předsedkyně celorepublikového Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR, mohla předat Výroční cenu tohoto spolku za rok 2020. Je to cena za celoživotní přínos dětské diabetologii a pro ty z Vás, kteří nevědí nic o našem moravském pokladu (rozuměj Jitřence), něco málo o ní:

MUDr. Jitřenka Venháčová zasvětila celý svůj profesní život diabetickým dětem. Věnuje se jim od svého nástupu na Dětskou kliniku Fakultní nemocnice Olomouc v roce 1971 až dosud. V letech 1986-2018 pracovala na Dětské klinice FNOL jako vedoucí lékařka ordinace, později Diabetologického centra pro děti. I po svém odchodu do penze působí na DK FNOL externě, aby v případě potřeby zajistila chod dia ambulance.

Od samého založení velmi úzce spolupracovala jak s olomouckou odbočkou Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR, tak i se spolkem Inzulínek, který na činnost olomoucké odbočky SRPDD navázal. Stála u zrodu dětských dia táborů, toho prvního se účastnila již v roce 1990. Nechyběla ani na letním táboře ve Vernířovicích na Šumpersku v památném roce 1997, kdy Českou republiku zasáhly povodně. Samotné tábořiště s bezmála 40 diabetickými dětmi zůstalo tehdy na rozdíl od okolních domů naštěstí přímo nezasaženo, velká voda však odřízla jedinou přístupovou cestu do obce, a zásobování tábora do doby, než si rodiče své děti postupně odvezli, musel zajišťovat vrtulník.

Spoustu času a energie vložila MUDr. Jitřenka Venháčová do edukací svých pacientů a jejich rodičů, ať již v rámci Dětské kliniky FNOL, na letních a zimních dia táborech, víkendových pobytech či jednodenních edukačních seminářích.

Je držitelkou mnoha ocenění:

2005 - Syllabova plaketa, nejvyšší vyznamenání Svazu diabetiků ČR, za práci ve prospěch dětských diabetiků

2014 - Výroční cena od Diabetické asociace České republiky za mimořádné zásluhy ve zlepšování péče o diabetické děti

2019 - Cena doc. Aloise Kopeckého za celoživotní práci a významný přínos v oboru dětské endokrinologie (uděleno výborem České endokrinologické společnosti ČLS JEP a vedením Pracovní skupiny dětské endokrinologie ČPS ČLS JEP)

2019 - čestné členství v České diabetologické společnosti ČLS JEP, nejvyšší vyznamenání ČDS, za dlouholetou činnost v oboru diabetologie

A nově také Výroční ceny SRPDD za rok 2020, tedy oceněním za celoživotní přínos dětské diabetologii.

Pro nás je poklad a jak ona říká - "její děti" jsou jí vším.

Chápeme, že i Vy - naši rodiče - jste chtěli být u toho. Bohužel to nebylo možné a proto jsme fotily .... a natáčely smiley


Alča & Ali

 

Náhledy fotografií ze složky Předávání Výroční ceny SRPDD