Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv aktualit 2020

Prostějov, Olomouc, Šumperk, Uničov, Záhlinice, Opatovice, Hustopeče nad Bečvou a spousta dalších zastávek a drobných odboček po cestě, pokud někdo bydlel na trase nebo v její blízkosti. Tam všude zavítal "Inzulínkův" Mikuláš, který se letos vzhledem k nemožnosti hromadné akce rozhodl své balíčky dětem rozvézt. Bylo to náročné, ale stálo to za to! Děkujeme všem za vzornou spolupráci při vyzvedávání balíčků a omlouváme se, že se občas muselo čekat na nás. Poděkování patří také rodičům a přátelům Inzulínku, kteří zajistili "drobnosti" do mikulášských tašek pro děti nebo finance na jejich nákup, také rodičům ze Zlínského kraje, kteří nám pomohli s distribucí balíčků na jihu Moravy, a sestřičce Milušce Zajíčkové, která "nadělovala" ve FNOL. Stejně tak děkujeme paní Martině Šalšové Macháčkové ze společnosti Abbott Laboratories a panu Zbyňku Ranochovi ze společnosti MTE, od nichž jsme sponzorsky dostali proužky do glukometru pro děti, a panu Tomáši Obzinovi z Tiskárny Grafema za bleskovou přípravu a tisk kalendářů Inzulínku a za příznivou cenu (Bobovi Rožnovskému děkujeme za zprostředkování). Fotky z Mikuláše 2020 si můžete prohlédnout na tomto odkazu. Přejeme všem krásné Vánoce a úspěšný a ve zdraví prožitý rok 2021.


Blíží se čas Mikuláše, kdy jsme se v posledních letech pravidelně vídali a symbolicky ukončovali další rok naší činnosti. V tom letošním byla ale kvůli koronaviru spousta věcí nejen v Inzulínku jinak. A jiný bude i Mikuláš. Po zrušení tábora už jsme Vás nechtěli o další akci připravit, konala se Rališka a navzdory druhé vlně koronaviru nevzdáváme ani mikulášskou nadílku. Jen proběhne netradiční formou - balíčky dětem rozvezeme. Ani Mikuláš ale není všemocný a nezvládne se během jednoho dne zastavit ve všech domácnostech členů Inzulínku, kteří jsou rozeseti nejen po celé Moravě, ale taky v Čechách. Proto jsme na základě adres Vašich bydlišť vytipovali několik měst, kam bychom zavítali a kde byste si balíčky pro děti mohli převzít. Konkrétní místa v daných městech a čas vyzvednutí bychom ještě upřesnili podle přihlášek. V případě členů ze vzdálenějších koutů rádi balíček pošleme poštou nebo přes Zásilkovnu. A počítáme také s variantou, že některé děti mají na 7. prosince či později naplánovanou kontrolu ve Fakultní nemocnici Olomouc - pak byste si mikulášskou tašku vyzvedli na dětské klinice v den kontroly. Oproti předchozím rokům přichystáme letos balíčky pouze pro dia děti, tedy ne pro sourozence. Snad tuto změnu přijmete s pochopením - pokud v příštím roce proběhne Mikuláš standardně, budeme počítat opět i se ségrami a s bráchy dia dětí. Prosíme, abyste děti, které budou mít o mikulášskou nadílku zájem, přihlásili do pátku 27. listopadu 2020 včetně, a to prostřednictvím formuláře, nacházejícího se pod tímto odkazem. Balíčky jsou určeny pro dia děti členů Inzulínku s uhrazeným příspěvkem na rok 2020. A ještě poslední věc - kdo má v diáři poznačeno datum Mikuláše na neděli 6. 12. 2020, toho poprosíme, aby si opravil na sobotu 5. prosince, jak je uvedeno v přihlašovacím formuláři. Tento den se nám jeví pro rozvoz balíčků vhodnější.


Po odmlce od jarního sběru dat, který proběhl i díky členům Inzulínku, představuje nyní Nadační fond Avast výsledky výzkumu zaměřeného na potřeby rodičů dětí se zdravotním znevýhodněním, který pro NF Avast v rámci programu Spolu do života zpracovala organizace Schola Empirica. Výsledky výzkumu, který proběhl v únoru a březnu letošního roku na vzorku více než 1800 rodičů, přinášejí data na téma důležitosti a naplněnosti vybraných potřeb rodičů, využívání podpůrných služeb, vnímání překážek v péči o dítě, rodičovských kompetencí a očekávání rodičů do budoucna. Veškerá data jsou veřejná a je možné je volně využívat. Kompletní analýzu včetně souhrnných grafik je možné stáhnout ZDE. Pokud nemáte čas číst celou zprávu, pak poslední kapitola obsahuje Shrnutí výsledků výzkumu a v příloze 1 jsou přehledné infografiky.


V sobotu 12. září 2020 se v Praze koná 1. český společný Diakongres pro lékaře a pacienty, jehož pořadatelem je Diacentrum Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol. Na akci budou prezentovány novinky z nejrůznějších oblastí diabetu, rodiče i malí a mladí diabetici se tam mohou setkat či seznámit a vyměnit si navzájem zkušenosti, proběhne krátká prezentace dia spolků, a jedním ze stěžejních témat by měla být problematika začlenění dia dětí do škol a školek. Odborný i doprovodný program akce naleznete ZDE. Zájemci se stále mohou hlásit, více informací včetně odkazu na přihlašování je k dispozici pod tímto odkazem.


Přinášíme pozvánku na Rališku 2020 - víkendový edukační pobyt pro rodiny s dia dětmi. Pokusili jsme se v ní uvést vše důležité, kdyby Vám však nějaká informace k akci přeci jen chyběla, ozvěte se prosím. Přihlašovat se můžete do pátku 4. září 2020 na tomto odkazu. Přihlášky nejsou zpětně potvrzovány, po vyplnění formuláře se objeví pouze sdělení "Děkujeme za přihlášku. Další informace k akci obdržíte v první polovině září." Těšíme se na Vás!


Jménem pořadatelů Vás zveme na LIPENSKOU VÝZVU 2020 - závody koloběžek, které se uskuteční ve dnech 7.-9. 8. 2020 (pátek až neděle) v Lipníku nad Bečvou. Pozvánku na akci včetně podrobného programu najdete ZDE a také na internetových stránkách http://lipenskavyzva.eu/. Jedním z pořadatelů a zároveň ředitelem těchto závodů je p. Roman Růžička, zakládající člen spolku Inzulínek, jehož syn - diabetik 1. typu - se může v pouhých 18 letech pyšnit v koloběhu mj. titulem mistra ČR mezi dospělými, mistra Evropy v kategorii kadetů, juniorů a dospělých a dokonce i juniorského mistra světa! V sobotu 8. srpna 2020 budou součástí programu LIPENSKÉ VÝZVY také závody v koloběhu pro širokou veřejnost, kterých se s dětmi můžete aktivně zúčastnit (koloběžky budou zdarma k zapůjčení). Jedná se o následující závody:

14:30 hod. - závod příchozí (děti)
15:00 hod. - závod pro hobby

Celým sobotním programem se bude také prolínat charitativní akce I S DIABETEM SE DÁ VRCHOLOVĚ SPORTOVAT, připravená ve spolupráci s p. Zbyňkem Ranochou ze společnosti MTE. Vše je koncipováno jako diskuze a představení sportovců s diabetem. Akce si klade za cíl ukázat rodičům, ať se nebojí dát diabetické děti sportovat. Na sobotu hlásí krásné počasí, tak neváhejte a vydejte se i s dětmi zasportovat si a dozvědět se něco nového ohledně skloubení sportu a diabetu.


Pod heslem "Když není tábor, bude bowling" jsme nakonec úspěšně uspořádali dvakrát odloženou akci - Bowling 2020. Pro její konání jsme zvolili den, kdy jsme podle předkoronavirových plánů měli s dětmi odjíždět na letní tábor... Místo u autobusu jsme se tedy v sobotu 11. 7. 2020 potkali u bowlingových drah v olomoucké Galerii Šantovka. Trvalo rekordních více než 7 měsíců, než jsme se mohli vidět na další akci Inzulínku, a "absťák" byl na účasti znát, sešlo se nás 72! Nepodcenili jsme ani zdravotnický dozor - velmi rádi jsme mezi námi přivítali paní doktorky Jitku Gadasovou a Petru Venháčovou a sestřičku Milušku Zajíčkovou. Kromě jedné kladně vyřízené prosby o náplast jsme je naštěstí nijak nezaměstnali. A jak to celé dopadlo? I když důležitější než vyhrát bylo zúčastnit se, přesto si ti nejlepší zaslouží být zmíněni. Na jednotlivých dráhách zvítězili: Dan Henzel, Kája Motáňová, Kája Hýžová, Gabča Süliová, Vojta Procházka, Lukáš Faksa, Libor Procházka, Liba Těšická, Jirka Růžička, Mira Hýža, Roland Süli a Vlasta Pechrová. Hned ve čtyřech případech se tak potvrdilo, že jablko nepadá daleko od stromu - vyhrál jak rodič, tak jeho potomek. Fotky z bowlingu převážně od Vráti Ondráčka, kterému tímto za jeho jako vždy skvělou práci děkujeme, si můžete prohlédnout ve fotoalbu. Poděkování patří také p. Spáčilovi z BOWLAND Bowling Center.


Fotbalový klub 1. HFK Olomouc nakonec tradiční Dětský den pořádá, jen o týden později, než bylo původně v plánu. Inzulínek na akci nebude, ale to neznamená, že by se kdokoli z Vás nemohl zúčastnit individuálně. Pro všechny případné zájemce přikládáme pozvánku na sobotu 13. června 2020.


Zjišťovali jsme situaci ohledně Dětského dne s datem konání v sobotu 6. června 2020. Od zástupců fotbalového klubu 1. HFK Olomouc, v jehož prostorech se má akce odehrávat, jsme dostali odpověď, že momentálně stále nemohou uskutečnění Dětského dne zaručit, ani nevědí - pokud by se jim akci uspořádat povedlo - za jakých podmínek by to bylo. Vzhledem k těmto okolnostem Dětský den ze strany Inzulínku rušíme, přičemž pevně doufáme a věříme, že se jedná o poslední akci, u níž tak musíme učinit. Zvažujeme, že bychom v případě příznivě se vyvíjející situace zorganizovali již během letních prázdnin bowling v Šantovce, který byl v březnu odložen. O všem Vás budeme včas informovat.


Paní Iva Piljarová, která pracuje jako Public Affairs Manager ve společnosti Novo Nordisk, nám nabídla k uveřejnění videa, k jejichž obsahu napsala následující: "Společnost Novo Nordisk organizuje řadu projektů a pořádá mnoho setkání s pacienty s diabetem. Náš cíl je vždy jednoznačný – porozumět potřebám pacientů a hledat společná řešení. Ráda bych se s vámi podělila o několik videí z těchto setkání, která by mohla být inspirací pro vaše členy, jelikož na nich sdílí své zkušenosti, pocity a rady pacienti samotní." Odkazy na videa najdete ZDE. Všechna videa jsou v angličtině včetně anglických titulků.


Opatření přijatá v souvislosti se šířením koronaviru se pomalu uvolňují a mj. se postupně otevírají školky a školy. Mnoho z rodičů dia dětí si pravděpodobně klade otázku, zda svého potomka do školy/školky poslat, či nikoliv. Rozhodování by mohl usnadnit tento článek na stránkách o dětském diabetu, které provozují pracovníci Dětského diabetologického centra Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole ve spolupráci s Pracovní skupinou pro dětskou diabetologii České diabetologické společnosti ČLS JEP. Dle jejich vyjádření děti s diabetem 1. typu nespadají stran onemocnění COVID-19 do rizikové skupiny.


!!!! DŮLEŽITÉ !!!! Letošní dia-tábor byl s ohledem na pandemii koronaviru po konzultaci s táborovým zdravotnickým týmem zrušen. !!!! DŮLEŽITÉ !!!!


V úterý 14. dubna ve 14 hod. pořádala společnost Novo Nordisk hodinovou on-line poradnu ke COVID-19 a diabetu, kterou streamovala na jejich FB účtu @nebudkardiak https://www.facebook.com/nebudkardiak/. Šlo o jedinečnou příležitost položit dotazy na výše uvedené téma přímo odborníkovi, prof. MUDr. Martinu Haluzíkovi, DrSc., který je diabetologem v pražském IKEM. Protože ne všichni diabetici jsou aktivní na sociálních sítích, publikovala společnost Novo Nordisk záznam rozhovoru na svém Youtube účtu pro pacienty - Mám cukrovku https://bit.ly/YouTubeMamCukrovku.


Jak jistě všichni tušíte, současná situace nám bohužel nedovolí uspořádat plánovaný bowling ani v náhradním termínu 18. dubna 2020. Tuto akci proto odkládáme na zatím blíže neupřesněné datum - počítáme s tím, že proběhne, až to bude možné. Den dětí s 1. HFK Olomouc v sobotu 6. června 2020 nebyl k tomuto okamžiku ani odložen, ani zrušen. Vyčkáváme spolu s 1. HFK Olomouc na další vývoj událostí, a jakmile padne konečné rozhodnutí, budeme Vás obratem informovat.


ARCHIV AKTUALIT 2021

ARCHIV AKTUALIT 2019

ARCHIV AKTUALIT 2018

ARCHIV AKTUALIT 2017

ARCHIV AKTUALIT 2016